Kuolemajärven kotisivut
Pitäjäjuhla 2015 Tervehdyspuhe

Päätössanat

Juhlapuhe

 

juhlakansa

Pitäjäjuhlalla uudet puitteet

Kuolemajärven tämän vuoden pitäjäjuhla kokosi Turun VPK:n talolla yli 400 henkeä. Järjestäjät jännittivät loppuun saakka, miten yleisö ottaa vastaan juhlapaikan vaihdon, sillä monta vuosikymmentä juhla on järjestetty Turun Konserttisalissa. VPK turkulaisittain Brankku tarjosi upeat puitteet juhlalle. Juhlavuutta loi myös taidokkaasti esiintynyt VPK:n puhallinorkesteri.

Tervehdyspuheen piti yhteisesti lauletun Karjalaisten laulun jälkeen säätiön hallituksen puheenjohtaja Kalevi Kettinen. Hän kertoi juhlien 66-vuotisesta historiasta ja aiemmista juhlapaikoista. Tervehdyspuheen teksti tässä linkissä.

Turun VPK:n puhallinorkesteri soitti kapellimestari Hannes Merisaaren johdolla Sibeliuksen Jääkärimarssin, Oskar Merikannon Karjalan termäsillä ja Karjalan jääkärien marssin. Juontajana toiminut Seppo Pirhonen kertoi musiikkikappaleiden taustoista.

Juhlapuheen pitäjä oli omasta takaa säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Mika Akkanen. Hänestä käytettiin tällä kertaa titteliä joulurauhan julistaja, sillä hän on kahdesti lukenut joulurauhan julistuksen Turussa jouluaattona. Puheessaan Mika Akkanen kertoi joulurauhan perinteestä sekä Turussa että muissa suomalaisissa vanhoissa kaupungeissa. Myös Karjalassa ainakin Sortavalassa perinne oli käytössä. Tiettävästi aiheesta on tulossa kirja, joka julkaistaan Turun kirjamessuilla. Juhlapuheen teksti tässä linkissä.

Karjalaisten pitäjäjuhlien tärkein ohjelmaosuus on väliaika, jolloin tavataan tuttuja ja vaihdetaan kuulumisia. Juhlavieraat saivat tullessaan rintaansa kotikylän nimen. Nimiä kirjoittivat Liisa Pulkkinen ja Tytti Sokura. Väliajalla kokoonnuttiin yläparvella kylittäin tapaamaan sekä vanhoja tuttuja että uusia saman kylän kasvatteja tai heidän jälkipolviaan. Puhallinorkesteristakin löytyi kaksi kuolemajärveläisjuurista soittajaa Elise Pinta ja Ilona Larjava.

Väliajalla oli mahdollisuus ostaa Kuolemajärvestä kertovia kirjoja lehtiä, kuvatauluja isännänviirejä ja adresseja. Myynnistä vastasivat tuttuun tapaan Salmi Alihanka, Petteri Järvinen ja Ossi Muurinen sekä Auli Kitula. Seivästön aineistoa myivät Liisa Soon ja Vesa Ranki, jolta on ilmestynyt kirja oman suvun vaiheista "Mitä mie sil maal oisin tehnt". Ovella Tyyne Muurinen ja Seppo Lerkki myivät uutta Kuolemajärveläinen-lehteä.

Varsinaissuomalaisten laululla alkoi toinen puoliaika. Sen jälkeen "puolikarjalainen Markku Heikkilä "Förin äijä" kertoi uutissii ja uutisloi karjalaisuudesta ja varsinaissuomalaisuudesta ammattikoomikon taidolla saaden yleisön nauramaan ja palkitsemaan juttuja taputuksin. Heikkilän karjalaiset juuret ovat Kivennavalla. Sieltä vanhempien tie vei Hauholle ja sieltä Lietoon.

Puhallinorkesteri soitti Rauno Lehtisen On hetki ja Jukka Kuoppamäen Sininen ja valkoinen. Lisäksi oli saatu uusi sovitus Muistoja Kuolemajäveltä valssiin, jonka sävellys ja sanat ovat Mauno Muurisen. Orkesterin säestämänä laulua laulettiin yhdessä Väinö Valtosen avustaessa esilaulajana.

Arja Sirkiä halusi itsenstä esiteltävän Tammikonrannan Sirkiän Abrahamin Väinön evakkopentuna. Hän esitti kolme runoa Asko Viholaisen karjalanmurteista runoa kokoelmista Kuletut kujaset ja murteet murenoot, joista Asko ja Tuula Viholainen olivat tuttuun tapaan myymässä. Lisäksi Arja Sirkiä esitti Hannes ja Ilmari Papin runon Syvälle kasvavat juuret.

Säätiön asiamies Ossi Muurinen käytti puheenvuoron, jossa hän kertasi toimikautensa aikana tapahtunutta säätiön toimintaa kuten muistomerkkien pystyttämistä Kuolemajärvelle, lehden alkuvaiheita, kansallispuvun virallistamisesta ja kyläkirjahankkeista. Muurilan kyläkirjatoimikunnan puheenjohtajana hän luovutti säätiölle aiemmin avustuksena saadun summan 1500 euroa. Sen otti vastaan hallintoneuvoston puheenjohtaja Arvi Akkanen.

Päätössanat esitti juontajana toiminut Seppo Pirhonen. Häön muistutti, kuinka merkittävä ja maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen ratkaisu oli siirtoväen asuttaminen maanhankintalain avulla. Puheen teksti tässä linkissä.

Juhla päättyi yhteisesti laulettuun Maamme-lauluun.

Kolkkalalaiset

Väliajalla kokoonnuttiin kyläkunnittain. Tässä pääosa kolkkalalaisista ja Hietasen kyläläisiä.

 

orkesetri

Turun VPK:n puhallinorkesteri esiintyi Hannes Merisaaren johdolla.

Kettinen Akkanen Heikkilä
Kalevi Kettinen Mika Akkanen Markku Heikkilä
Pinta Tyyne ja Seppo
Elise Pinta ja enonsa. Seppo Lerkki ja Tyyne Muurinen myivät lehteä ovella. Tyynellä itse tehty Kuolemajärven virallistettu kansallispuku.
Soon ja Ranki Liskit ja OM
Liisa Soon ja Vesa Ranki Veikko Liski puolisoineen Ossi Muurisen pakeilla.
Salme ja Kahviossa
Salme Alihanka, Petteri Järvinen ja Ossi Tuusvuori. Kahviossa riitti asiakkaita väliajalla.
Yleiso vasen Auralaisia

Eturivissä Johannekselaisen päätoimittaja Hannu Rastas.

Auran Karjalseuran puheenjohtaja Jouko Kyyrö ja Yrjö Sirkiä.